BASIN BÜLTENİ
#OtizmliyiEngelleme
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde ODFED soruyor: “Otizm Eylem Planı neden uygulanmıyor?”
Türkiye’de otizmle ilgili çalışan sivil toplum örgütlerinin en büyük çatı kuruluşu Otizm Dernekleri Federasyonu ODFED, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizmi bireylerin sorunlarına dikkat çekerek 3 yıldır beklenen Otizm Eylem Planı’nın uygulanmasını talep etmek için, 2 Nisan sabahı Ankara’da Meclis önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
#OtizmliyiEngelleme sloganı ile Nisan Dünya Otizm Farkındalık Ayı kampanyasını başlatan ODFED, yaptığı basın açıklamasında 68 çocukta bir çocuğa kadar yükselen otizm riskini vurgulayarak, otizmli bireylerin sağlık, eğitim, meslek edinimi ve bakım gibi konularda yaşadıkları ayrımcılık ve hak ihlallerini aktardı.
2 Nisan 2015 Perşembe sabahı TBMM Dikmen Kapısı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, ODFED Başkanı Şua Eriç ve Yönetim Kurulu üyeleri, ODFED üyesi Ankaralı otizm dernekleri İLGİ ve ANOBDER yetkilileri ile Ankara ve farklı illerden otizmli çocuk sahibi ailelerle otizm gönüllüleri katıldı.
“Artık her doğan her 68 çocuktan biri, otizmli! “
ODFED Başkanı Şua Eriç basın açıklamasında; “Birleşmiş Milletler’in 2008’de açıkladığı 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde biz de otizmli çocuklarımızın yaşamsal haklarını talep ederek “OTİZMLİYİ ENGELLEME” diyoruz. Otizm riski her doğan 68 çocuktan biri oranına yükselmişken, bugünün kutlanan bir gün değil, otizmli bireylerin toplumsal sorunlarının konuşulacağı bir gün olmasını diliyoruz.” temennisinde bulundu.
Eriç, “Otizmin tanısından özel eğitim sürecine, tedavilerden eğitime, yetişkinler için meslek edinimi ve bakım gibi konulardaki yetersizliğe baktığımız zaman zor durum ortaya çıkıyor. Türkiye’de yetişkin otizmliler dahil yaklaşık 550.000den fazla otizmli birey ve aileleri yaşıyor. Bizler otizmli çocuklarımızın bizden sonra nasıl yaşayacağını bilmemenin sıkıntısı içindeyiz. Otizm için toplumsal bilinçlendirmeye çok ihtiyacımız var. Farkındalıktan öte artık anlayış istiyoruz. “Ayrımcılık” tüm engel gruplarında olduğu gibi otizmli bireyler için de en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Eriç, 2 Nisan 2013’de açıklanan Otizm Eylem Planı’yla ilgili olarak, “3 yıl önce bugün, Otizm Platformu öncülüğünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın girişimiyle, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğinde Otizm Eylem Planı açıklandı.
Bizzat takipçisi olduğumuz 3 yıllık dönemde, Otizm Eylem Planı bir türlü uygulamaya geçirilmedi. Mecliste bir Otizm Komisyonu kurularak bir otizmlinin doğumundan ölümüne kadar bireyi ve ailesini ilgilendiren bütün ihtiyaçları kapsayan çalışmaları içeren planın takibi ile ilgili talebimiz yerine getirilmedi, Bakanlıklarla yaptığımız görüşmeler sonuçsuz kaldığı gibi, bazı Bakanlardan randevu dahi alamıyoruz. Gündelik toplumsal hayatın içinde otizmlilerin bir çok sorununu giderecek ve toplumsal farkındalık yaratacak planın bir an once hayata geçirilmesini ve Otizm Eylem Planı’nın devlet politikası haline getirilmesini talep ediyoruz. “ dedi.
“Bizim için Otizm Eylem Planı, otizmin anayasası’dır” benzetmesini yapan ODFED Başkanı Şua Eriç, “ Bugün Meclisimizin önünden çocuklarımızın yaşamsal hakları için, ilgili Bakanlıklara ve Otizm Eylem Planı’nın uygulanması için Başbakanlığı döneminde kişisel söz veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunuyoruz” diyerek devlet yetkililerine seslendi.
Basın açıklamasında ayrıca, eğitim merkezlerinde MEB tarafından zorunlu tutulan damar/avuçiçi okuma sisteminin zorlukları dile getirildi ve engelli bakım maaşlarında yeni getirilen düzenlemeler ile hayatları boyunca çalışamayacak olan otizmli bireylerin oldukça zor durumda kaldığı vurgulandı.
Basın İletişim : M. İrem Afşin- ODFED Genel Sekreter
GSM 0533-2549714 TW @iremafsin iremafsin@gmail.com
EDİTÖRE NOT:
Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED), Türkiye’deki otizmli bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata tam katılımlarının sağlanması amacıyla çalışan Otizm Platformu üyesi sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesi ile Şubat 2014′te kuruldu. Örgütler ve delegeler ağırlıklı olarak otizmden birincil derecede etkilenen aile bireylerinden oluşuyor.
8 yıla uzanan Otizm Platformu tecrübesiyle halen farklı illerden 14 aktif üye dernek ve 4 destekçi vakıf ile faaliyetlerini sürdüren ODFED, otizmle ilgili çalışan örgütlerin büyük bir kısmını bünyesinde toplayan en büyük çatı kuruluş olarak otizmli bireyleri ve ailelerini temsil ediyor.
ODFED, otizmle ilgili toplumsal bilinçlendirme ve yapılandırma amacıyla lobi faaliyetleri, projeler ve iletişim çalışmalarının yanı sıra otizmli çocukların sağlık ve eğitim gibi haklarının elde edilmesinde gereken hukuki süreçlerde, ayrımcılık, hak mağduriyeti gibi konularda otizmli bireyler ve ailelerine destek veriyor.
ODFED “otizmin anayasası” olarak nitelendirdiği ”Otizm Eylem Planı”nın devlet politikası haline gelebilmesi ve kamu otoritesinin alacağı kararlarda etkili olabilmek için, mevcut yasalardan ve uluslararası sözleşmelerden doğan hakların da savunuculuğunu yürütüyor.
www.odfed.org
www.facebook.com/odfed
Orjinal metin için tıklayınız ODFED 2 NISAN TBMM BASIN ACIKLAMASI