3 Aralık 2014 BASIN AÇIKLAMASI
ODFED: 3 ARALIK ENGELLİ BİREYLERİN HAKLARININ VERİLDİĞİ GÜN OLSUN
Otizm Dernekleri Federasyonu ODFED Başkanı Şua Eriç, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü için yaptığı açıklamada, farklı gelişim gösteren bireylerin sağlık, eğitim, meslek edinimi ve bakım gibi konularda yaşadıkları ayrımcılık ve hak ihallerine dikkat çekiyor.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili ODFED Başkanı Şua Eriç, “Biz 3 Aralık’ın kutlanan bir gün değil, engelli bireylerin toplumsal sorunlarının konuşulacağı bir gün olmasını istiyoruz. Engelli/farklı gelişim gösteren bireylerin yaşadığı sorunlar, çoğu zaman kendi engelinden değil sistemdeki eksikliklerden kaynaklanıyor. Engelin tanısından özel eğitim sürecine, tedavilerden eğitime, yetişkinler için meslek edinimi ve bakım gibi konulardaki yetersizliğe baktığımız zaman durum ortaya çıkıyor. Öte yandan toplumsal bilinçlendirmeye çok ihtiyacımız var. Özellikle ‘eğitimde ayrımcılık’ tüm engel gruplarında karşımıza çıkıyor.
“Otizm Eylem Planı” içinde yer alan eğitim sorunlarının başında, özel eğitim sürecinin yetersizliği ile birlikte, otizmli öğrencilerin standart okul sistemi içinde kaynaştırmada yaşanan uygulama sorunları geliyor. Ayrımcılık yüzünden okula gidemeyen, eğitim hayatından uzak kalan çocuklarımız için hak arayışımızı sürdüreceğiz. Çocuklarının eğitim hakkının engellendiğini düşünen aileler, hukuki danışmanlık için ODFED Hukuk birimine başvurabilirler.
AİHM’deki eğitimde ayrımcılık davasına destek verdiğimiz Ozan gibi, bir çok otizmli öğrencimiz, okulsuz kaldığı için otizmde en etkin tedavi anlamına da gelen eğitim hakkından yoksun bırakılıyor. ODFED olarak, Ozan’ın davasının sonucunun Türkiye’de yaşayan otizmli bireylerin eğitim hakları açısından önemli emsal teşkil edeceğine inanıyoruz.” açıklamasını yaptı.
Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED), Türkiye’deki otizmli bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata tam katılımlarının sağlanması amacıyla çalışan Otizm Platformu üyesi sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesi ile Şubat 2014’te kuruldu. Örgütler ve delegeler ağırlıklı olarak otizmden birincil derecede etkilenen aile bireylerinden oluşuyor. 8 yıla uzanan Otizm Platformu tecrübesiyle halen farklı illerden 14 aktif üye dernek ve 4 destekçi vakıf ile faaliyetlerini sürdüren ODFED, otizmle ilgili çalışan örgütlerin büyük bir kısmını bünyesinde toplayan en büyük çatı kuruluş olarak Türkiye’deki otizmli bireyleri ve ailelerini temsil ediyor.
ODFED, otizmle ilgili toplumsal bilinçlendirme ve yapılandırma amacıyla lobi faaliyetleri, projeler ve iletişim çalışmalarının yanı sıra otizmli çocukların sağlık ve eğitim gibi haklarının elde edilmesinde gereken hukuki süreçlerde, ayrımcılık, hak mağduriyeti gibi konularda otizmli bireyler ve ailelerine destek verecek. ODFED “otizmin anayasası” olarak nitelendirdiği ”Otizm Eylem Planı”nın devlet politikası haline gelebilmesi ve kamu otoritesinin alacağı kararlarda etkili olabilmek için, mevcut yasalardan ve uluslararası sözleşmelerden doğan hakların da savunuculuğunu yürütüyor.
Basın İletişim : ODFED / M. İrem Afşin- Genel Sekreter
0533-2549714 TW: @iremafsin iremafsin@gmail.com /irem.afsin@odfed.org